Fransk chokladtårta med citrusmarmelad


Egentligen inga konstigheter, bara helt vanlig chokladtårta.

250 g smör
250 g mörk choklad av bra kvalitet
2-2,5 dl strösocker
6 ägg
1 dl vetemjöl

form med löstagbar kant

Gör såhär: Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på formen, smörj och ev sockra kanterna. Smält smör och choklad långsamt. Vispa under tiden ihop socker och ägg. Blanda alltsammans och tillsätt till sist vetemjölet, gärna genom en sil för att undvika klumpar. Grädda kakan i 175 grader i ungefär 20 minuter. Kakan skall ha spruckit på ytan men inte stannat! Bäst blir den om den får stå till sig en dag i kylen.

Som pricken över i:et, en citrusmarmelad:

2 apelsiner, gärna blodapelsiner
1 röd grapefrukt
1 citron
strösocker
vitt dessertvin, gärna av muscat
vatten

Gör såhär: Skölj citrusfrukterna noggrant i varmt vatten. Klyfta dem, skär bort kärnor och vita hinnor. Skär klyftorna i tunna skivor och lägg dem i en kastrull. Häll på socker, dessertvin och lite vatten. Koka upp och låt sedan koka på svag värme till en marmelad. Smaka ev av med mer dessertvin och socker under tiden. Marmeladen skall ha en liten bitter ton och ett visst tuggmotstånd när den är färdig.

Servera tårtan med lättvispad grädde, en liten klick marmelad och ev lite kakao. Dricka till? Gärna samma vin som används i marmeladkoket, exempelvis en Moscatel de Sétubal med fina toner av apelsin och bränt socker.



Kommentarer
Postat av: Katti

Muuuuuummmmmssssssssssssssssssssss

2010-03-28 @ 19:07:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0